Koľko bielkovín maximálne v jednej dávke?
Ľudské telo využije 95-98% prijatých živín. Tvrdenie, že na jednu dávku môžete konzumovať max. 30g bielkovín je mýtus, ktorý sa šíri už dlhé roky. Tento mýtus pochádza zo štúdie kde sa meralo zvýšenie proteínovej syntézy [...]
Plavecké tréningy
Je tu leto a treba si to užiť nie len ležaním na dečke. Ak chodíte na bazén ale aj jazero tak si môžete super zatrénovať. Tu mám pre vás par inšpirácii z mojej zimnej prípravy [...]
Moje premeny
Moje premeny, či už dôsledkom rôznych experimentov ako aj viac ako 25 ročného trénovania. Ešte pohľadám ďalšie kúsky. Je to moja cesta a občas nie ľahká, ale vždy by som to urobil znova.
Tréning naslepo, zlepšuje techniku!
Rozvoj sily je ovplyvnený aj schopnosťou tela vnímať jeho polohu tzv. propriocepciou. Jedna z metód ako zlepšiť propriorecepciu je aj tréning so zavretými očami napríklad pri tréningu vzpieračských techník. Štúdie dokázali, že vykonávanie techniky naslepo [...]
Kto je pre mňa tréner?
Už veľa krát sa ma ľudia pýtali, že akého trénera si majú vybrať a či ten a ten je dobrý. Dám vám sem pár bodov, kto je v mojich očiach tréner: 1. Tréner motivuje a [...]
Pravda o kalóriách
Viete koľko kalórií ma 1g tuku a koľko kalórii treba spáliť (deficit) aby sme schudli pol kila? Ak je vaša odpoveď 9 kalórií a 3500 kalorický deficit tak vás opäť troška sklamem. 3500 kalórií je [...]
Tréningová únava a jej management
Zaujimavý koncept využitia RPEčke v tréningu je použitie tzv. backoff sérií. Ak náš tréning má byť x5 RPE 9 tak vieme, že na úvod musíme nájsť váhu s ktorou urobíme 5 opakovaní a 1 opakovanie [...]
Nie každý deň je nedeľa!
Určite poznáte ten pocit keď na tréningu všetko šlape ako má, činka lieta hore dole, padajú nové maxká a aj v tom zrkadle vyzeráte skvelo. Ale potom prídu tie dni keď činka je ako zabetonovaná [...]
Vždy to ide zťažiť
Každý cvik sa dá vždy posunúť do ťažšej verzie, či už pridaním váhy, zvýšením rýchlosti alebo kombináciou s iným cvikom to tzv. combo cvikov. Angličák aka Burpee je cvik, ktorý by mal patriť neustále na [...]